17.7.2011

Juoksemista älä lopeta



Kyllästyin keväällä sohvaperunan elämään ja päätin aloittaa lenkkeilyharrastuksen. Edistys on ollut huimaa: nyt jaksan hölkätä jo viiden kilometrin matkan, ja lyhyemmillä matkoilla pystyn pitämään yllä kohtuullista vauhtiakin. Cooperin testissä pääsen jo keskitasolle. Vaikka nämä saavutukset eivät ehkä jonkun toisen mittakaavassa ole mitenkään huikeita, olen itse tosi tyytyväinen edistymisestäni. Olen myös hämmästynyt siitä, miten hyvältä liikunta tuntuu. Niinpä aion jatkaa harrastusta. Tarkoitus olisi, että syksyllä jaksaisin jo 10 kilometrin lenkkejä.

Viisi vinkkiäni muille lenkkeilystä kiinnostuneille:

1. Ota rauhallisesti. Aluksi riittää, että jaksaa juosta parisataa metriä, eikä vauhdin tarvitse olla juuri kävelyvauhtia kovempi. Monesti sanotaan, että vauhti on sopiva, kun pystyy puhumaan puuskuttamatta. Kunto alkaa nousta yllättävän nopeasti, jolloin matkat pitenevät ja vauhtikin kasvaa.

2. Ole suunnitelmallinen. Valitse sopiva harjoitusohjelma - netistä löytyy juoksukouluja joka lähtöön. Minä aloittelin Porin kaupungin juoksukoululla, koska se alkoi nollatasosta (ensimmäisenä päivänä juostiin kaksi 2 minuutin pätkää) mutta eteni kuitenkin suhteellisen ripeästi. Päätä etukäteen, minä päivinä lähdet lenkille ja mihin aikaan päivästä sen teet. Kiinnitä harjoitusohjelma jääkaapin oveen tai merkitse lenkit kalenteriin.

3. Seuraa edistymistäsi. Ainakin minusta on kivaa ja kannustavaa pitää kirjaa siitä, kuinka pitkiä lenkkejä olen tehnyt (matka ja aika) ja myös keskinopeuksista. Kätevä keino kuljetun matkan mittaamiseen on tämä reittisuunnittelutyökalu. Kivana apuna edistymisen seurannassa on HeiaHeia, johon voi merkitä muistiin kaikki urheilusuoritukset ja myös jakaa niitä kaverien kanssa.

4. Kuuntele musiikkia. Ainakin minusta on mukavampi lenkkeillä, kun mukana on hyvää musiikkia. Olen huomannut, että lenkin alkuun on hyvä valita rauhallisempaa musiikkia, koska alussa vauhtini nousee herkästi liian kovaksi, jolloin en meinaa jaksaa loppuun asti. Lenkin loppupuolelle taas kannattaa varata tsemppibiisejä, joista saa potkua jatkaa eteenpäin. Oma suosikkini on Elvis, ja viimeisillä metreillä parhaiten voimia antaa The Wonder of You.

5. Älä lopeta. Jos tulet kipeäksi tai joudut jostain muusta syystä pitämään taukoa lenkkeilyssä, älä lopeta. Jatka siitä, mihin jäit, tai jos tauko on kovin pitkä, palaa ohjelmassa vähän taaksepäin, mutta älä lopeta. Jos kesken lenkin alkaa väsyttää jalkoja tai pistää kylkeä tai mitä muuta hyvänsä, älä lopeta. Hidasta vauhtia, mutta älä lopeta. Yllättävän usein vaiva menee ohi, kun sinnikkäästi jatkaa eteenpäin, ja vaikka ei menisikään, sen kanssa voi hyvinkin jatkaa loppuun asti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti